Dsc 1818
Dsc 1803
Dsc 1915
Dsc 1814
Dsc 1926

Niekée VMBO

Bij Niekée-vmbo ben je vanaf het eerste leerjaar minstens tien uur per week actief in onze werkplaatsen en laboratoria. Je gaat er aan de slag met allerlei vormen van techniek en bouwen, maar ook met robotica, 3D-printen, bakken, koken, schilderen, dans, toneel, muziek, virtual reality, verzorging, kapper, recreatie, moderne media, horeca, zorg…. Al vanaf het eerste leerjaar ga je heel afwisselend experimenteren, ontdekken, maken en uitproberen.

Meestal in onze eigen werkplaatsen, maar soms ook op werkplekken buiten de school. Zo maak je spelenderwijs kennis met de vele beroepen die er bestaan. Dit gebeurt allemaal onder leiding van onze bevlogen leraren. Van hen krijg je alle ruimte, maar je hebt je ook te houden aan een aantal regels en afspraken om tot het beste resultaat te kunnen komen.

Niekée heeft twee afdelingen: Agora en Niekée-vmbo. We verzorgen sinds 2007 vmbo-onderwijs vanaf de basisberoepsgerichte leerweg tot en met de gemengde- en theoretische leerweg. En dat blijven we doen, naast Agora. Vanaf schooljaar 2019-2020 bieden we vier vmbo-profielen* aan: PIE, HBR, Z&W en MVI. Je hebt daarmee een ruime keuze aan onderwijs- en doorstroommogelijkheden.

We vinden praktische vorming voor vmbo-leerlingen heel belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is dat je genoeg theorie van ons meekrijgt. Dat we je leren doen én denken. Onze leraren zorgen daarvoor. Dat geldt voor vakken als Nederlands, Engels en wiskunde, maar natuurlijk ook voor alle andere kennis die je nodig hebt om jezelf prima te kunnen redden in het leven. Een toets, een punt, een rapport en soms huiswerk: het hoort er allemaal bij.

Onderbouw

Je hoeft op Niekée-vmbo niet te wachten tot het derde leerjaar alvorens je in een praktijklokaal aan de slag kan. Nadat je de eerste twee jaar uitvoerig met onderdelen van PIE, HBR, Z&W en MVI aan de slag bent geweest maak je op het einde van leerjaar 2 je definitieve keuze voor een van deze profielen. Zodat je je hier in leerjaar 3 en 4 helemaal op kunt focussen.

Bovenbouw

In de bovenbouw volg je één van de drie leerwegen: de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg of de gemengde leerweg. De gemengde leerweg kent ook een plusvariant. Met een extra vak (Duits, aardrijkskunde of geschiedenis) voldoe je aan de eisen van de theoretische leerweg met als extra een beroepsgericht vak.

Stages

Ook al krijg je op school veel informatie over de beroepspraktijk, toch is het vaak moeilijk om je hiervan een goed beeld te vormen. Een oplossing hiervoor is de stage. In het VMBO vormt de stage in de bovenbouw een belangrijk onderdeel van de opleiding. De stagebegeleider uit de betreffende afdeling bereidt je voor op de stage en begeleidt je tijdens de hele stageperiode.

Uitleg profielen

Media, Vormgeving en ICT

Het MVI profiel houdt zich bezig met creatieve, digitale en moderne ontwikkelingen en technieken. Vind je het leuk om creatief te denken en werk je graag met computers, dan is dit profiel wellicht iets voor jou. In het ICT vak leer je hoe je netwerken moet aanleggen. Met vakken als tekenen, schilderen en illustreren werk je aan je creatieve vaardigheden en met 2D en 3D vormgeving en productie raak je bekend met de digitale uitingen die je later in een baan kan gaan maken.

  • Een leerling die het profiel Media, Vormgeving en ICT (MVI) volgt moet, naast de verplichte vakken, examen doen in wiskunde en Nask 1 (natuurkunde).

Horeca, Bakkerij en Recreatie

Het HBR profiel richt zich op de gastvrijheidsindustrie. In het profiel maak je kennis met alle onderwerpen van deze belangrijke sector. Binnen HBR is er een breed leeraanbod. Van leren koken tot het onderhouden van mensen. Dit profiel sluit in Roermond goed aan gezien de grote hoeveelheid aan faciliteiten als de ECI Cultuurfabriek, Designer Outlet Roermond, de Roermondse Maasplassen, sporthallen en vele restaurants.

  • Een leerling die het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) volgt moet, naast de verplichte vakken, examen doen in economie en Duits.

Zorg en Welzijn

Zorg en Welzijn is het profiel waar je klaar wordt gestoomd voor de wereld van de gezondheidszorg. Ben jij iemand die graag klaarstaat voor anderen, heb je veel geduld en kan je goed luisteren? Dan is dit profiel wellicht geschikt voor jou! Er zijn altijd mensen die extra zorg nodig hebben, zoals ouderen, gehandicapten, maar ook kinderen.

  • Een leerling die het profiel Zorg en Welzijn (Z&W) volgt moet, naast de verplichte vakken, examen doen in biologie en maatschappijleer 2.

Produceren, Installeren en Energie

Hou jij van techniek? Dan past dit profiel bij jou! Het PIE profiel is een combinatie van installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken. Als het je leuk lijkt om alles te leren over verschillende materialen, gereedschappen, maar ook veiligheidsregels en -voorschriften, dan is dit profiel misschien wat voor jou!

  • Een leerling die het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) volgt moet, naast de verplichte vakken, examen doen in wiskunde en Nask 1 (natuurkunde).

Mijn keuze voor Niekée

Leerlingen van Niekée zijn leerlingen die mee richting geven aan hun leerproces. Als leerling, als docent en als ouder reflecteren we en sluiten we aan bij de reeds aanwezige kennis en kunde.