Img 3683
Dsc 1753

Nikè

Een bijzondere naam, met een bijzondere betekenis.

De oude Grieken kenden veel mythologische figuren. Eén van die figuren is de godin Nikè. Dit betekent "overwinning". Ieder mens heeft zijn eigen Nikè, dus ook iedere leerling van onze school. Als hij of zij een bijzondere prestatie levert, een overwinning behaalt, krijgt Nikè en dus de leerling vleugels. Omdat we een moderne Nederlandse school zijn, hebben we gekozen voor een Nederlandse eigentijdse schrijfwijze: Niekée.

Er zijn veel afbeeldingen van Nikè bewaard gebleven van de oude Grieken. De beroemdste is de Nikè van Samotracé. Dit marmeren beeld van 3,28 m staat in het Louvre in Parijs. Het dateert van 200 voor Christus. Een kopie van dit beeld (op ware grootte) staat in het atrium, de centrale ruimte van de school.

Ons schoollogo is geïnspireerd op dit beeld en toont Niekée terwijl haar vleugels verschijnen.

Niekée heeft in het Nederlandse onderwijs en architectuur al veel lof mogen ontvangen. De naam Niekée is een begrip geworden.

Mijn keuze voor Niekée

Leerlingen van Niekée zijn leerlingen die mee richting geven aan hun leerproces. Als leerling, als docent en als ouder reflecteren we en sluiten we aan bij de reeds aanwezige kennis en kunde.